• Bestel voor 15.30 u, Morgen in huis
 • GRATIS verzending vanaf €60
 • Handgemaakt & Duurzaam

9.6Out of 419 Reviews

Danielle van de Vlag - 25 / Jan / 2019

Hoe is zeep maken ontstaan?

Hoe is zeep maken ontstaan?
Blog DIYS Soap

Hoe is Zeep Maken Ontstaan?

Het is voor iedereen een raadsel hoe zeep vroeger werd ontdekt en is ontstaan. Wel zijn er verschillende verhalen die de ronde gaan. In een Romeinse legende wordt beweerd dat zeep werd vernoemd naar de berg Sapo, een oude plaats waar dierenoffers werden uitgebracht. Na een dierenoffer spoelde regen het dierlijke vet en de as naar de oevers van de rivier de Tiber. Vrouwen die kleren in deze rivier wasten, merkten dat hun kleding veel schoner werd na het wassen van de kleding in bepaalde delen van de rivier na een zware regenbui.  

 

Een zeepachtig materiaal dat gevonden werd in kleilichamen, tijdens de opgraving van het oude Babylon, is het bewijs dat zeep al in 2800 voor Christus werd bereid. Opschriften op de gebruikte cilinders zeggen dat vetten gekookt werden met as, een methode voor het maken van zeep.

 

In de zevende eeuw verschenen de eerste zeepmakers in Spanje en Italië. Zij maakten zeep van geitenvet en as van de beukenboom. De Fransen gebruikten olijfolie om zeep van te maken. Marseille-zeep wordt al meer dan zes eeuwen in het zuiden van Frankrijk gemaakt. Velen jaren later werden allerlei geuren geïntroduceerd en werden er gespecialiseerde zeepproducten voor baden, scheren, shampoos en wasgoed gemaakt.  

 

Pas in de 18e eeuw werd baden populair. De vraag naar zeep zou toenemen omdat Louis Pasteur in de negentiende eeuw verklaarde dat goede persoonlijke hygiëne de verspreiding van ziekten zou verminderen. 

 

Zeepzieden in de 19e eeuw

 

Zeep Maken met Loog

Het meest lastige deel van het maken van zeep was toch wel het bepalen van de sterkte van loog. Loog is nodig om zeep te kunnen maken. Als je natriumhydroxide (NaOH) oplost in water krijg je natronloog, een vloeibare alkalische stof. Door loog in de juiste verhouding en op de juiste temperatuur te mengen met het vet, ontstaat verzeping. Om te bepalen of de concentratie loog goed was legden ze vroeger een ei of een aardappel op de vloeistof. Wanneer het bleef drijven, was het loog te sterk. Als het snel zou zinken naar de bodem, was het loog te zwak. Sommige zeepmakers gebruikten vroeger ook wel ganzen- of kippenveren om het loog te testen. Als een veer in het loogwater begon op te lossen, had het loogwater de juiste sterkte.

 

Natuurlijke Zeep Maken

 

Natuurlijke Zeep Maken

Tijdens de Eerste Wereldoorlog kwam commerciële zeep, zoals we die nu kennen, tot stand. De ingrediënten die nodig waren om zeep te maken waren heel schaars. Duitse wetenschappers creëerden een nieuwe vorm van "zeep" gemaakt met verschillende synthetische samenstellingen en als resultaat hiervan werden detergentia geboren. De meest commerciële zeep die we tegenwoordig kennen, zijn eigenlijk wasmiddelen, die gemaakt zijn met aardolie- en bijproducten. De kans is groot dat wanneer je zeep ziet die een 'body bar' wordt genoemd, dit helemaal geen zeep is, maar bestaat uit synthetische stoffen.

 

Commerciële zeepfabrikanten leerden ook dat ze de natuurlijke glycerine in zeep konden verwijderen. Ze verkochten de glycerine of gebruikten deze voor andere, duurdere producten, zoals moisturizers en crèmes die je nodig hebt als zeep je huid uitdroogt. Het verwijderen van de natuurlijke glycerine verlengt ook de houdbaarheid van zeep zodat deze vele jaren in het magazijn of in de winkelschappen kunnen liggen. 

 

Tegenwoordig is er een toegenomen bewustzijn van de mogelijk nadelige effecten van veel van deze synthetische additieven en chemicaliën in commerciële zeep. Goed geïnformeerde consumenten willen steeds vaker natuurlijke producten. Zelfs grote bedrijven beginnen reclame te maken voor 'natuurlijke ingrediënten' in hun producten. Maar let op! De toevoeging van één of twee natuurlijke ingrediënten maakt een product niet 'helemaal natuurlijk'.

 

Workshop Zeep Maken

 

Workshop Zeep Maken

In onze workshop zeep maken, maken wij natuurlijke zeep zonder toevoeging van synthetische stoffen en met natuurlijke ingrediënten. Zeep kan niet worden gemaakt zonder loog, dus dit gebruiken wij ook in de workshop. Echter, als gevolg van het verzepingsproces zal de loog uiteindelijk uit het stuk zeep verdwijnen. Wil je weten hoe het maken van zeep in zijn werk gaat? Volg een gezellige workshop zeep maken bij ons en ervaar het zelf! Bovendien krijg je gelijk een lekker stukje natuurlijke zeep mee naar huis, zodat je deze zelf uit kan proberen!

 

Benieuwd welke workshops natuurlijke huidverzorging maken wij nog meer hebben? Kijk dan snel bij ons aanbod van workshops!

 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • DIYS Soap op TV
  10 / May / 2021

  Danielle van de Vlag - 25 / Jan / 2019

  DIYS Soap op TV

 • DIY Shampoo en Conditioner
  08 / Apr / 2021

  Danielle van de Vlag - 25 / Jan / 2019

  DIY Shampoo en Conditioner

 • DIY Amandel Koffie Body Scrub Recept
  22 / Mar / 2021

  Danielle van de Vlag - 25 / Jan / 2019

  DIY Amandel Koffie Body Scrub Recept

 • 5 natuurlijke oplossingen voor donkere kringen onder je ogen
  06 / Oct / 2020

  Danielle van de Vlag - 25 / Jan / 2019

  5 natuurlijke oplossingen voor donkere kringen onder je ogen

 • Musthaves voor je huid in de zomer!
  12 / Jun / 2020

  Danielle van de Vlag - 25 / Jan / 2019

  Musthaves voor je huid in de zomer!

 • Versimpel je beauty routine
  03 / Jun / 2020

  Danielle van de Vlag - 25 / Jan / 2019

  Versimpel je beauty routine

 • Ontspannen Avondroutine
  19 / May / 2020

  Danielle van de Vlag - 25 / Jan / 2019

  Ontspannen Avondroutine

 • Droge handen tips
  06 / May / 2020

  Danielle van de Vlag - 25 / Jan / 2019

  Droge handen tips

 • DIY Recepten Gezichtsmasker Maken
  16 / Apr / 2020

  Danielle van de Vlag - 25 / Jan / 2019

  DIY Recepten Gezichtsmasker Maken

 • 7 lifestyle tips voor een mooiere huid
  08 / Apr / 2020

  Danielle van de Vlag - 25 / Jan / 2019

  7 lifestyle tips voor een mooiere huid

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
DIYS Soap 9.6 / 10 - 156 Reviews @ Kiyoh
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »