Zeep maken

Zeep maken

Een snel en makkelijk recept om zeep te maken met een zeepbasis.

Zeep maken

Hieronder een snel en makkelijk recept om zeep te maken van een zeepbasis. De zeepbasis die wij gebruiken is 100% natuurlijk en SLS en SLES vrij. 

 

Zeep maken recept

In dit recept maken wij gebruik van de ingrediënten die worden geleverd bij de het pakketje Zeep Bar Maken Zeep Maken van DIY Soap. Je hoeft dit pakket niet per se te bestellen om deze soap bar te kunnen maken. Je kan dan gewoon onderstaande hoeveelheden aanhouden om 1 zeep bar te maken van ongeveer 100 gr.  

 

Zeep maken

 

Eventueel kan je ook nog extra ingrediënten aan de zeep toevoegen. Ingrediënten die je misschien wel gewoon in je keukenkastje hebt staan. Voeg bijvoorbeeld suiker of koffie toe aan de zeep voor een scrub-effect. Of voeg honing toe dat ervoor zorgt dat je huid sneller herstelt. Kokosolie is goed om toe te voegen als je last van een droge huid hebt. 

Vandaag hebben wij honing en suiker toegevoegd, maar je kan zelf variëren.

 

Zeep Maken

 

Ingrediënten Zeep Bar

- Zeepbasis - 75 gr.

- Amandelolie - 1-3 theelepels

- Gedestilleerd water - 2-3 eetlepels 

- Etherische olie sinaasappel - 10 druppels

 

Ingrediënten Zeep Toevoegen

- Honing - 1-3 theelepels 

- Suiker - 1-3 theelepels 

- Kokosolie - 1-2 theelepels 

- Lavendelbloemen - 1-2 theelepels

- Gedroogde kruiden - 1-2 theelepels

- Gedroogde bloemblaadjes

 

Zelf zeep maken

 1. De zeepbasis fijnsnijden in blokjes of raspen. Raspen werkt het best. 
 2. De geraspte zeep met het gedestilleerde water in de magnetron plaatsen totdat de zeep helemaal gesmolten is. Liever korte periodes van 3 of 4 keer 30 seconden, dan te lang achter elkaar in de magnetron. De zeep kan verbranden als hij te heet wordt. Tussendoor steeds doorroeren. Als het mengstel te droog is eventueel nog wat (kraan)water toevoegen. 
 3. Voeg de amandelolie toe en meng goed. Als het mengsel teveel is afgekoeld eventueel nog even in de magnetron warm maken. Dit is het moment om de honing, suiker en / of gesmolten kokosolie toe te voegen. 
 4. Roer goed door en voeg de etherische olie toe. 
 5. Giet het mengsel in een mal of als je zeep van DIY Soap hebt, kan je het doosje als mal gebruiken. Ook kan je zelf een mal maken door bijv. de onderkant van een plastic (water)flesje af te knippen. Als je zeepjes maakt met kinderen kan je meerdere kleine zeepjes maken door een siliconen ijsklontjesvorm als mal te gebruiken. 
 6. Het mengsel in de mal een paar keer op tafel slaan om zoveel mogelijk luchtbellen eruit te schudden en te zorgen dat het mengsel gelijkmatig wordt verdeeld. Eventueel het mengsel nog aandrukken met je vingers als het al iets is afgekoeld. 
 7. Wacht 4 tot 6 uur totdat de zeep echt goed hard is.

 

Zeep maken

 

Zeep helemaal zelf maken

Als je zeep helemaal zelf wilt maken, dan moet er eerst een chemische reactie plaatsvinden voordat er zeep ontstaat. De zeep die je maakt met een zeepbasis is makkelijk en veilig, omdat je niet met loogwater aan de slag hoeft. Wil je graag leren hoe je zelf zeep kan maken met loog? Kijk dan bij onze Workshop Zeep Maken

 

Workshop Zeep Maken

Leer tijdens onze Workshop Zeep Maken hoe je thuis aan de slag met het maken van zeep. We gaan samen aan de slag om zeep te maken met loog en we maken nog een zeep met een zeepbasis. Wil je nog meer huidverzorgingsproducten zelf leren maken? Neem dan een kijkje bij onze andere Workshops Natuurlijke Huidverzorging Maken. 

 

Zeepjes maken met kinderen

Werken met een zeepbasis is ook ideaal als je met kinderen zeepjes wilt maken, omdat het een veilige manier van zeep maken is. Leuk om met kinderen te doen: meerdere kleine zeepjes maken door een siliconen ijsklontjesvorm als mal te gebruiken, maak bijvoorbeeld hartjes of druiven. Lees hier meer over in onze blog Zeepjes Maken met Kinderen

 

Zeep Maken DIY Soap

Reacties

 1. Erica Linger Erica Linger

  Dag Wim,
  Wat vervelend zeg. Heb je zeep gemaakt met ons pakketje of heb je op een andere manier zeep gemaakt? De zeep kan langer vochtig / plakkerig blijven als het water nog niet voldoende verdampt is. Is het probleem inmiddels opgelost?

 2. Wim Wim

  Hee, mijn zeep is na 6 uur nog niet droog, heb ik iets fout gedaan? En kan ik iets doen om het sneller te laten drogen?

 3. DIY Soap DIY Soap

  Dag Annemieke, het klopt dat het inderdaad met gemak te maken heeft. De producten kunnen ook au bain marie gemaakt worden, alleen duurt dat inderdaad een stuk langer.

 4. DIY Soap DIY Soap

  Dag Margaret, het klopt dat de zeepbasis ook met loog gemaakt is inderdaad. Maar doordat je met een zeepbasis werkt hoef je niet zelf aan de slag met loog. Alle zepen worden altijd met loog gemaakt, doordat vetten verzepen door een chemische reactie met loog. Met dit pakket kan je dus een zeepje maken zonder zelf aan de slag te gaan met loog.

 5. annemieke huijbens annemieke huijbens

  jammer dat er gebruik gemaakt wordt van een magnetron. de gevaren van het gebruik van de magnetron worden nog steeds genegeerd door het gemak ervan. wat mij betreft mag er meer bewustzijn op komen...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »